Stegrande häst

2016-07-08

Tidigare i år fick jag uppdraget att montera en stegrande häst som skulle beridas av Drottning Kristina. Hela montaget kommer att stå i Hotell Drottning Kristina på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Tvärtemot vad de flersta tror så är det inte lätt att få tag på en död häst. De avlider och slaktas i stort antal men eftersom de oftast är ett kärt husdjur så vill de flesta inte se dem monterade. Efter mycket sökande lyckades vi dock få tag på en mycket vacker nordsvensk travare från norra Sverige som skulle avlivas för att han tydligen var elak. Efter att ha åkt iväg och hämtat honom vid det slakteri där han avlivades så fick jag äntligen alla de mått jag behöver för att sätta igång arbetet.

För ca 16 år sedan monterade jag 6 galopperande hästar till Armémuseum i Stockholm och från det projektet har jag kvar formar av de hästskulpturer jag gjorde då.

häst Konservator JS

Jag gjöt de delar som bäst stämde överens med en stegrande häst och de delarna monterades ihop och vissa omändringar gjordes för att det skulle se ut som en bra stegrande häst.

Skinnet skickade jag iväg för garvning och hovarna gjorde Daniel, min lärling, avgjutning av. En häst som bara skall ha två ben i backen kräver en stark ställning inuti som kan bära upp den. Dessutom tillkommer tyngden från Drottning Kristina ochc sadel m.m. Innan benen fästes fast vid kroppen kördes bakdelen till en svetsare som ordnade en stark järnställning som fästes inne i den konstgjorda hästkroppen.

När ställningen var fastsatt kunde benen och huvudets fästas och detaljer som några större muskler och blodådror gjordes.

 

häst mannekäng Konservator JS

 

När skinnet återkom från skinngarvaren så ägnades det några timmar så det skulle vara färdigt att limmas och spikas på mannekängen.

Hovarna gjöts av med silikon och i den formen gjöt Daniel, min lärling,

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 2

2017-01-25 14:00:32 - Ann-Charlott Fornhed, E-postadressen är dold, www.fornhed.se

Så fantastiskt intressant att få följa med igenom hela processen! Tack Jeanette! Mvh // Ancha

2018-09-22 15:55:22 - Gunila Rose'n , E-postadressen är dold

Vilket hästjobb!!!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)