Mindre däggdjur            

      Konservator JS iller

Jag är auktoriserad inom området mindre däggdjur av Sveriges Zoologiska Konservatorer - SZK och har 41 års erfarenhet av däggdjursmontering.  Jag placerade mig 2a i Världsmästerskapen 2008 med illern på fotot ovan.

 

Metoder

Däggdjuren rensas väl från kött och fett, garvas och skyddas mot framtida insektsangrepp. Enbart korrekta ögon med hög kvalitet används. Alla nakna partier som förlorar sin naturliga färg, återfärgas och intorkningar förhindras. Konstkroppen utarbetas individuellt.

Skulle det visa sig att slutresultatet påverkas negativt p.g.a. att djuret är i en ogynnsamt fällning, sönderskjutet eller mycket illa påkört, kontaktar jag dig för att höra om du fortfarande är intresserad, innan jag fortsätter monteringsarbetet.

Garvkemikalierna jag använder är inte krombaserade. Alla skinn avfettas med naturavfettning.

 

Mindre däggdjur kan monteras:

¤  på gren för vägghängning

¤  på gren, rot eller konstgjord sten för hylla

¤  i glasmonter med eller utan vegetation

¤  med byte, t.ex.en småfågel eller en sork. Jag har lite i lager.

¤  i par eller grupp. Det blir mycket dekorativt med två eller fler ihop.

¤  i ett litet diorama med vegetation, sten, rötter, insekter m.m. - här finns inga begränsningar

¤  en hare kan göras till en "jackalope" med ett par små rådjurshorn

¤  har du dåligt med plats eller djuret är för trasigt kan du nöja dig med ett bogmontage

Omhändertagande

Det optimala är om du kan stoppa en bomullstuss i svalget för att stoppa kroppsvätskor från att kladda ner pälsen eller linda in huvudet i hushållspapper. Fäll ihop benen så inget spretar och frys snarast möjligt i en tät plastpåse. Nyskjutna djur skall man låta svalna snabbt. De får inte bäras hem i t.ex. ryggsäck eller plastpåse.

Om du måste skicka djuretbper post:

Packa det väl i en kartong med isolerande material (ihopskrynklat tidningspapper, bubbelplast, frigolit...) Se till att materialet fyller kartongen så inte djuret skakar ut till en kant under transporten.  Är det ett enstaka mindre djur bör du skicka med en kylklamp eller PET-flaska med is. Lägg kylklampen nära djuret.

 

Skicka djuret som "Företagspaket 16.00" och fråga ditt postkontor vilken tid de sänder sina företagspaket. Lämna det helst precis innan men se till att de inte blir liggande över natten.

 

Ring oss före för att fråga om någon kan ta emot paketen och meddela efter att det är gjort!