JAQT var på årligt besök den 24e november

2010-11-30

Denna gång ville JAQT-kvinnorna se praktiskt arbete.

      Konservator JS visar JAQT  

Jag skrapar fett av rävskinnet. Skinnet är fäst med klämmor över ett avloppsrör och jag skrapar det med en mycket slö morakniv.


Jag tänkte att de kunde ha nytta av att se hur man flår räv och skrapar skinnet rent från fett så det var vad jag gjorde.

Om man "bara" skall ta tillvara på skinnet så kan man välja på två sätt att lägga snitten:

Från ena baktassen till precis framför anus och vidare till andra baktassen. Vidare skär man upp svansen till man nästan når anus. Därifrån skär man på var sida om anus tills man når tass-till-tass-snittet. Då blir det blir en trekant i vilken anus är och den biten ser man till så att den inte kommer med skinnet.

Genom det hål som blir där flår man ur hela kroppen och för att det skall fungera skall man också skära ett snitt på undersidan av var framtass upp till den allra översta trampdynan.

Jag anser det bäst att inte skära upp svansen utan först flå loss bakbenen och runt svansroten så att det går att sätta svansroten i en svansdragare och dra ur svanskotorna. Efter det kan man öppna svansen på ett mycket enkelt sätt med en buköppnare.

                                Konservator JS svansdragare

En svansdrgare gör man lättast genom att såga till ovanstående form i en ply-woodskiva. Den fästs i en skruvtving när den används.


Det andra sättet att öppna en räv är att öppna alla benen på insidan och från hakan till svansspetsen. Även här drar jag ur svanskotorna.

      Konservator JS har JAQTpublik

Två av besökarna tittar på resultatet av kvällens övningar


Det är alltid kul att ha intresserade besökare i ateljén och vem vet, de kanske kommer nästa år också!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)